
Konobar - Kuvar
Konobar -Zanimanje konobara zahteva poznavanje bontona, opšte kulture, prijatnost u ponašanju i brojnih sposobnosti, koje se mogu steći isključivo kroz praksu. Ova vrsta uslužne delatnosti, jako je zahtevna, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. U našoj Školi, ova vrsta trogodisnjeg obrazovanja, odvija se u skladu sa predviđenim nastavnim planom i programom uz izuzetan naglasak na sticanju i usavršavanju praktičnih znanja u najpoznatijim ugostiteljskim objektima.
Kuvar-izuzetno kreativno zanimanje koje je najtraženije u našoj zemlji, jer je diploma kuvara veoma cenjena kod nas, ali i u inostranstvu. Ovaj trogodišnji smer učenicima nudi sticanje znanja i veština u oblasti kuvarstva. Neophodno je da učenici stalno rade na svom usavršavanju radi prilagođavanja promenljivim zahtevima trzišta rada, nastavku i razvoju karijere. Onima koji su stekli diploma kuvara olakšano je zaposljavanje, jer su konkurentniji na trzištu rada.
Učenici koji se opredele za trogodišnje zanimanje pripremaju se direktno za rad ali i mogućnost za dalje usavršavanje i napredovanje u struci. Priprema za rad se vrši kroz teorijsku nastavu, Vežbe i praktičnu nastavu. Struke su jako tražene i jako plaćene.
Moguća radna mesta:
- Hoteli, moteli, restorani
- Odmarališta, letovališta
- Menze, kuhinje, pekare
- Radijonice za proizvodnju hrane, picerije, kafeterije i drugo.
Nastavak školovanja:
- Viša poslovna škola
- Viša ugostiteljska škola
- Visoka hotelijerska škola strukovnih studija, smer gastronomija-kulinarstvo.
- Restoraterstvo-usluživanje
- Poslastičarstvo sa pekarstvom