Skip to main content

Vesti

INFORMACIJE O „ERASMUS+“ POGRAMU EVROPSKE KOMISIJE

(za učenike i roditelje) ŠKOLSKA 2021/2022 GODINA

  Najveći evropski program za oblast obrazovanja, obuka, mladih i sporta – Erazmus+ započinje novi sedmogodišnji period sprovođenja koji traje od 2021. do 2027. godine. Program nastavlja da podržava različite oblike saradnje među ustanovama i organizacijama kroz konkurse za projekte.

  Program Erazmus+ podeljen je na tri oblasti: obrazovanje (opšte,stručno, odraslih),  mladi i sport. Ogleda se u sprovođenju razmene studenata i obavljanju stručne prakse za učenike srednjih stručnih škola u zemljama Evropske unije. Za te projekte obezbeđuju se bespovratna sredstva. Više informacije o tome možete pronaći na sajtu : https://erasmusplus.rs

   Republika Srbija je učestvovala u Erazmus+ programu od početka, nastavljajući svoje  kontinuirano učešće u obrazovnim programima Evropske unije od 2001. godine.

Od 2019. godine, Srbija je postala programska, tj. punopravna članica programa Erazmus+.

   Sa pripremama i pisanjem projekta škola je započela prošle školske godine 2020/2021.god.  Projekat nam je odobren u novembru  2021. i dobili smo ga za 2021/2022 školsku godinu  sa rokom izvršenja          do kraja školske godine.

   Naša škola je aplicirala sa projektom pod nazivom  “Internacionalizacija škole kroz stručnu praksu u zemljama EU (IŠEU)”.

U svakoj državi postoje nacionalne agencije koje pomažu sprovođenje projekata i preko kojih se obezbeđuju sredstva. Za našu državu je to “Fondacija Tempus” ( za više informacija pogledati sajt : https://tempus.ac.rs ).

     Nadamo se da nam situacija  sa pandemijom  Covid19  neće pokvariti planove.

Planiran je odlazak jedne grupe (12 učenika i 2 nastavnika - pratioca) u Ljubljani, od 8. do 21. maja 2022.god. i druga grupa (12 učenika i 2 nastavnika - pratioca) u Budimpešti, od 8. do 21. maja  2022.god.

    Sve se finansira iz sredstava koja smo dobili od Evropske Unije, kompletan put sa  smeštajem, znači da učesnici neće imati nikakve troškove.

Molimo da se učenici dogovore sa roditeljima i da se prijave odeljenjskom starešini (treći i četvrti razred, obrazovnih profila turističko-hotelijerski tehničar i prehrambeni tehničar), ako su  zainteresovani za učešće, takođe, neophodno je znanje engleskog jezika.

   Zainteresovani kandidati će se rangirati bodovanjem. Bodovi će zavisiti od opšteg uspeha učenika, ocene iz vladanja, znanja engleskog jezika, preporuke odeljenjskih starešina i nastavnika stručnog predmeta.

Tim za izradu projekata UTŠ